Thursday, February 17, 2011

Бешамел сос



Бешамел сос, исто така познат како бел сос е еден од главните состојки во Француската и Италијанската кујна. Најчесто се користи како подлога за други сосови. По потекло е од Франција. Овој сос е лесен за подготовка, па нема да ви одземе многу време во кујна, а сепак е навистина вкусен.

Потребни состојки за бешамел сос:

1. 1 l. млеко.
2. 100 gr. путер.
3. Сол.
4. Морско оревче.
5. 100 gr брашно.

Подготовка:

Во тава го топите путерот и потоа го додавате брашното. Мешате се додека не добиете еднаква смеса со златна боја. Потоа полека, го додавате млекото. Мешате се додека не се добие еднаква смеса. Варете 15 минути, односно додека бешамел сосот не стане густ. На крај додадете малку сол и изрендајте морско оревче.

No comments:

Post a Comment